[O1] Problem z elektryką po zamknięciu tylnej klapy w kombi.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • didku
    Classic
    • 2007
    • 23

W ogóle wczoraj ludziska jeździli jak zombie. Nawet pod Krokusem jakiś Poldek się do mnie przystawiał :lol:
    Dj - jak się nazywa ten gość z Katowic, którego polecałeś dla rozwiązania problemów z turbiną mojego kolegi?
    Skoda OCTAVIA Tour Combi 1,9 TDI
    Mitsubishi Outlander II 2,2 HDi Instyle
  • jczajk1
    Classic
    • 2006
    • 26

Witam Forumowiczów.
    Dziś po zatrzaśnięciu tylnej klapy (kombi) zgasło mi oświetlenie wnętrza. Wsiadając do auta od strony kierowcy zauważyłem, że już się nie zapaliło. Nie zapala się też oświetlenie wnętrza na przycisk. Po zamknięciu drzwi nadal pali się kontrolka informująca, że drzwi są otwarte. Następnie stwierdziłem, że nie działają elektryczne szyby oraz centralny zamek na pilota. Drzwi zamykają się tylko przez klucz w zamku. Nie działa centralny zamek w klapie bagażnika. Sprawdziłem kilka bezpieczników ale wszystkie dobre. Z powodu ciemności i zimna poddałem się.
    Chyba czeka mnie wizyta u elektryka. Ktoś już coś takiego przerabiał?

Pozdrawiam Jarek.

Komentarz

• dariuspolo
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1168

...sprawdz wiazke kabli idacych z karoseri do klapy czy nie ma zlamanych przewodow.

Darek
      T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
      SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
      Zuzycie paliwa

Komentarz

• jczajk1
        Classic
        • 2006
        • 26

Witam.
        Już się wyjaśniło. Jednak strach ma wielkie oczy :shock: , a nocą wszystko wydaje się większe i straszniejsze. Po zerknięciu do "Cedrycha i Schwarca" sprawdziłem bezpiecznik nr 14. Okazał się zjarany. Po pożyczce bezpiecznika od świateł cofania okazało się, że wszystko działa. Teraz tylko kupić małego 10A.

Pozdrawiam

Komentarz

• dariuspolo
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1168

...bezpiecznik raczej bez powodu sie nie przepala, i tak sprawdzil bym wiazki.

Darek
          T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
          SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
          Zuzycie paliwa

Komentarz

• jczajk1
            Classic
            • 2006
            • 26

Racja, bo spaliłem drugi. Prawdopodobnie są problemy z silniczkiem w klapie. Jak otwieram samochód z pilota, to się pali bezpiecznik. Jak przekręcam zamkiem w klapie, to nie. Zdaje się, że jedna dźwigienka się wyrobiła i jak ciągnie za nią silnik to wykrzywia się i haczy o jakieś nity ale muszę to jeszcze obejrzeć.

Jarek.

[ Dodano: Wto 13 Maj, 08 18:41 ]
            Witam wszystkich.
            Zapomniałem napisać jak poradziłem sobie z w/w problemem.
            Okazało się, że problemem nie jest tylna klapa tylko drzwi pasażera. To właśnie otwarcie tych drzwi powodowało spalenie bezpiecznika. Wcześniej zbieg okoliczności wprowadził mnie w błąd (otwierałem bagażnik gdy pasażer otwierał swoje drzwi) . Po spaleniu kilku bezpieczników dotarłem do wiązki idącej z drzwi pasażera do kostki na dole słupka. Niestety pora dnia i temperatura powietrza (zima) nie pozwalała na dłuższe "zabawy" z wiązką, więc owinąłem ją dodatkową izolacją od kostki do wlotu do drzwi i jest spokój. Od dłuższego czasu nic się nie dzieje i dlatego nie dociekałem co tam się stało.
            Ostatnie posty o problemach z elektryką u innych forumowiczów przypomniały mi o mojej "awarii".
            Pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...